Лебот е неизоставен дел од секојдневната исхрана во многу култури. Сепак, изборот помеѓу црн и бел леб често предизвикува дилеми кај оние кои се грижат за здравјето. Дали е подобар бел леб кој многумина го избираат поради неговиот вкус и мекост, или црниот леб, кој се смета за поздрав избор?
Процес на производство
Бел леб се произведува од рафинирано пченично брашно, при што од зрното се отстрануваат триците и ‘ркулецот, оставајќи го само ендоспермот. Овој процес ја зголемува мекоста на лебот, но значително ги намалува неговите хранливи својства. Поради тоа, бел леб содржи помалку влакна, витамини и минерали, што го прави нутритивно помалку богат.
Од друга страна, црниот леб се прави од цело пченично брашно, кое ги задржува сите делови на зрното – трици, ‘ркулец и ендосперм. Ова значи дека црниот леб е побогат со хранливи материи, влакна и антиоксиданти, кои играат важна улога во одржување на доброто здравје. Сепак, треба да се напомене дека не секој црн леб е вистински “целовит”. Некои производители додаваат боја или меласа за да го добијат темниот изглед, па затоа е важно да се читаат етикетите.
Нутритивни разлики
Кога ќе споредиме една кришка бел леб со црн леб, можеме да забележиме неколку значајни разлики.
- Бел леб: Една кришка бел леб (25g) содржи околу 67 калории, 1 грам масти, 13 грама јаглехидрати, 2 грама протеини и само 0.6 грама влакна.
- Црн леб: Една кришка кафеав леб (33g) содржи околу 87 калории, 2 грама масти, 17 грама јаглехидрати, 3 грама протеини и 2 грама влакна.
Овие податоци покажуваат дека црниот леб нуди повеќе влакна и хранливи материи во споредба со белиот леб. Влакната играат клучна улога во подобрување на дигестивното здравје, контролирање на нивоата на шеќер во крвта и одржување на ситоста.
Здравствени придобивки на црниот леб
- Подобрена дигестија: Благодарение на високото ниво на влакна, го подобрува варењето и спречува проблеми како запек.
- Контрола на шеќерот во крвта: Со понизок гликемиски индекс, црниот леб предизвикува побавно зголемување на нивото на шеќер, што е корисно за луѓе со дијабетес.
- Поддршка на здравјето на срцето: Целото пченично брашно е богато со магнезиум и антиоксиданти, кои помагаат во намалување на ризикот од кардиоваскуларни заболувања.
- Подолготрајна ситост: Влакната обезбедуваат чувство на ситост, што помага во контрола на телесната тежина.
Недостатоци на белиот леб
Иако белиот леб е омилен поради неговиот мек и неутрален вкус, тој нема да ви ги обезбеди хранливите материи кои ги нуди црниот леб. Неговата висока содржина на јаглехидрати и низок процент на влакна може да предизвикаат нагли промени во нивото на шеќер во крвта, што често води до чувство на глад кратко време по јадењето.
Што да внимавате при изборот?
Кога купувате црн леб, осигурајте се дека на етикетата пишува “цело пченично брашно” како прва состојка. Избегнувајте производи со додадени шеќери, бои и конзерванси. Вистинскиот црн леб треба да биде густа текстура и богат вкус, а не само обичен леб со темен изглед.