Предлог ручек – рецепт за лица со хипертензија

0kiflky3tpmviran3rxu file 0kiflky3tpmviran3rxu file

Состојки

  • 200g грав (предходно натопен во вода 8-12 часа)
  • 1 голема главица кромид (околу 100g), ситно сечкана
  • 1 морков (околу 80g), сечкан
  • 1/2 чаша целер (околу 50g), сечкан
  • 1/2 чаша пиперки (околу 50g), сечкани
  • 2 чешниња лук, ситно сечкани
  • 2 лажици маслиново масло (околу 30ml)
  • 1/2 чаша доматно пире (околу 120g)
  • 1/2 лажичка куркума во прав (околу 2g) – за против воспалитени својства
  • 1/2 лажичка сув зачин (по избор, но без сол)
  • 1 чаша вода (околу 240ml)
  • Бибер по вкус

Подготовка

  1. Претходна подготовка на гравот: Ставете го гравот во сад со вода и оставете го да се натопи најмалку 8 часа или преку ноќ. Ова ќе го скрати времето за варење и ќе го направи гравот полесен за варење и поизворен во хранливи состојки.
  2. Подготовка на зеленчукот: Во големо тенџере, додадете маслиново масло и загрејте на умерена температура. Додадете ситно сечкан кромид, морков, целер и пиперки. Пржете ги неколку минути додека не омекнат и не почнат да ослободуваат ароми.
  3. Додаваме грав и вода: Во тенџерето, додадете го исцеденото гравче и доматното пире. Прелете со чаша вода и оставете да се вари на средна температура.
  4. Варење: Додајте ги куркумата, лукот, сувиот зачин и бибер. Покријте го тенџерето и оставете да се вари на ниска температура околу 45 минути до 1 час, или додека гравот не омекне и сите состојки не се комбинираат во убава, густата чорба.
  5. Служење: Кога е готово, послужете го јадењето топло. Можете да го декорирате со свеж магдонос или босилек, но без сол.

Зошто овој рецепт е добар за лица со хипертензија?

  • Ниска содржина на натриум: Овој рецепт не содржи додадена сол, што го прави идеален за лица со хипертензија. Зголемената конзумација на сол може да ја зголеми количината на натриум во организмот, што доведува до зголемување на крвниот притисок.
  • Богат со влакна: Гравот е одличен извор на влакна, кои помагаат во регулирањето на холестеролот и одржувањето на стабилно ниво на шеќер во крвта. Влакната помагаат во подобрување на дигестијата и го намалуваат ризикот од срцеви болести, што е важно за лицата со хипертензија.
  • Антиинфламаторни состојки: Куркумата има природни против воспалителни својства кои помагаат да се намалат воспаленијата во организмот и го поддржуваат здравјето на срцето. Лукот исто така е познат по своите придобивки за кардиоваскуларниот систем.
  • Зеленчук и маслиново масло: Маслиновото масло е одличен извор на мононезаситени масти кои го намалуваат воспалението и го поддржуваат здравјето на срцето. Зеленчукот кој го користиме во рецептот, како моркови, пиперки и целер, е богат со витамини и минерали кои го поддржуваат нормалното функционирање на телото.

Препораки од нутриционисти и доктори

  1. Избегнувајте високи нивоа на натриум: За лице со хипертензија, важно е да се намали консумирањето на сол. Се препорачува да се користат природни зачини и да се избегнуваат преработени намирници кои содржат додаден натриум.
  2. Вклучете храна богата со калиум и магнезиум: Овие минерали помагаат во регулирање на крвниот притисок. Гравот и зеленчукот како целер, моркови и пиперки се одличен извор на овие важни минерали.
  3. Поддршка за кардиоваскуларното здравје: Зеленчукот и маслиновото масло имаат важна улога во поддршката на кардиоваскуларното здравје, бидејќи помагаат во намалувањето на воспаленијата и го подобруваат функционирањето на крвните садови.
Add a comment

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *