Животот со дијабетес мелитус тип 2 бара внимателен пристап кон исхраната, осигурувајќи дека секој залак придонесува за целокупното здравје и помага во управувањето со нивото на шеќер во крвта.
1. Храна богата со влакна
Влакната се хранлива материја погодна за дијабетичари која помага во контролирање на нивото на шеќер во крвта и промовирање на целокупното дигестивно здравје. Вклучете цели зрна како кафеав ориз, киноа и овес, како и мешунки, овошје и зеленчук во вашата исхрана. Оваа храна постепено ослободува гликоза, спречувајќи нагли скокови на шеќерот во крвта.
2. Протеини
Протеините се суштинска компонента на урамнотежена исхрана. Вклучете пилешко месо, риба, мешунки и млечни производи со малку маснотии. Протеините помагаат да се одржи мускулната маса, да се чувствувате сити и имаат минимално влијание врз шеќерот во крвта.
3. Зеленчук кој не содржи скроб
Зеленчукот кој не содржи скроб е богат со витамини, минерали и растителни влакна, што ги прави одличен избор за лица со дијабетес мелитус тип 2. Вклучете разновидна низа од зеленило, брокула, карфиол, пиперки и домати во вашите оброци. Овие зеленчуци имаат малку јаглехидрати и имаат висока хранлива вредност.
4. Здрави масти
Сите масти не се еднакви, а изборот на здрави масти е клучен за здравјето на срцето, особено кај лицата со дијабетес. Вклучете извори на мононезаситени и полинезаситени масти како што се авокадо, маслиново масло, јаткасти плодови и масни риби како лосос. Овие масти можат да придонесат за подобрување на инсулинската чувствителност.
5. Бобинки и цреши
Бобинките, како што се јагодите, боровинките и малините, како и црешите, имаат малку јаглехидрати и се преполни со антиоксиданси. Овие овошја можат да ја засладат вашата исхрана без да предизвикаат значителни скокови во нивото на шеќер во крвта.
6. Грчки јогурт
Грчкиот јогурт со малку маснотии е одличен извор на протеини и пробиотици, што го поддржува здравјето на дигестивниот систем. Изберете обични, незасладени сорти за да избегнете додадени шеќери и размислете да додадете свежи бобинки или мала количина мед како засладувач.
7. Слатки компири
Слаткиот компир е хранлива алтернатива на традиционалниот компир, обезбедувајќи јаглехидрати, влакна и разни витамини. Тие имаат понизок гликемиски индекс, што значи дека имаат поблаго влијание врз нивото на шеќер во крвта.
8. Зелен чај
Покрај правењето внимателен избор на храна, хидрацијата е од суштинско значење за управување со дијабетес. Зелениот чај, богат со антиоксиданси, може да има потенцијални придобивки за контрола на шеќерот во крвта. Изберете незасладени сорти за да избегнете додадени шеќери.