Состојки
- 300 g свежа или замрзната боранија
- 1 голем кромид, ситно сечкан
- 2 чешниња лук, ситно сечкани
- 2 средни домати, излупени и сечкани
- 1 чаша (240 ml) маслиново масло
- 1 лажичка суво оригано
- 1/2 лажичка црвен пипер
- Природен бибер по вкус
- 1/2 чаша (120 ml) вода
- Сол по вкус (по можност, користете мала количина)
- Листови магдонос за декорација
Подготовка
- Подготовка на боранијата: Ако користите свежа боранија, измијте ја и исечете ја на мали парчиња (околу 4-5 см). Ако користите замрзната боранија, само исцедете ја добро.
- Пржете го кромидот и лукот: Во големо тенџере, загрејте маслиново масло на средна температура. Додајте го ситно сечканиот кромид и лук и пржете ги додека не омекнат и станат прозирни, околу 5-7 минути.
- Додавање на доматите: Додајте ги сечканите домати и оставете ги да се пржат околу 5 минути додека не омекнат и почнат да се распаѓаат. Додадете го ориганото и црвениот пипер, промешајте и оставете да се измешаат вкусовите.
- Додавање на боранијата: Додајте ја боранијата во тенџерето и додете вода. Покријте го тенџерето и оставете да се вари 30-40 минути на умерена температура, или додека боранијата не омекне. Можете да додадете малку повеќе вода ако е потребно.
- Завршување: Кога боранијата е готова, додајте малку бибер и сол по вкус (бидете внимателни со количината на сол). Оставете да се излади кратко и декорирајте со свеж магдонос пред сервирање.
Зошто овој рецепт е добар за лица со висок холестерол?
- Боранија: Боранијата е одличен извор на растителни влакна, кои помагаат во намалување на лошиот холестерол (LDL) и го подобруваат здравјето на срцето. Редовната конзумација на боранија може да помогне во регулирање на холестеролот и намалување на ризикот од срцеви заболувања.
- Маслиново масло: Маслиновото масло е здрав извор на мононезаситени масти кои помагаат во намалување на холестеролот и поддржуваат кардиоваскуларното здравје. Тоа има антиинфламаторни својства и ја подобрува циркулацијата.
- Домати: Доматите се богат извор на ликопен, моќен антиоксидант кој помага во заштита на срцето и крвните садови. Ликопенот има својства кои можат да го намалат ризикот од развој на срцеви заболувања.
- Зеленчукот: Зеленчукот, како боранија и домати, е богат со витамини, минерали и антиоксиданти, што помага во подобрување на општото здравје и го намалува воспалението.
- Ниска калоричност: Овој рецепт има ниска калоричност и не содржи преработени состојки, што го прави идеален за контрола на телесната тежина, што е од големо значење за лица со висок холестерол.
Здравствени придобивки
- Поддршка на здравјето на срцето : Благодарение на високата содржина на антиоксиданти, влакна и мононезаситени масти од маслиновото масло, овој рецепт ја поддржува здравата функција на срцето и крвните садови.
- Намалување на холестеролот: Овој ручек е богат со растителни влакна и нутриенти кои помагаат во намалување на нивото на лошиот холестерол (LDL) и подобрување на добриот холестерол (HDL).
- Подобрување на дигестијата: Влакната од боранијата помагаат во подобрување на варењето на храната и спречуваат запек.