Предлог ручек – рецепт за лица со висок холестерол

southern green beans 8 southern green beans 8

Состојки

  • 300 g свежа или замрзната боранија
  • 1 голем кромид, ситно сечкан
  • 2 чешниња лук, ситно сечкани
  • 2 средни домати, излупени и сечкани
  • 1 чаша (240 ml) маслиново масло
  • 1 лажичка суво оригано
  • 1/2 лажичка црвен пипер
  • Природен бибер по вкус
  • 1/2 чаша (120 ml) вода
  • Сол по вкус (по можност, користете мала количина)
  • Листови магдонос за декорација

Подготовка

  1. Подготовка на боранијата: Ако користите свежа боранија, измијте ја и исечете ја на мали парчиња (околу 4-5 см). Ако користите замрзната боранија, само исцедете ја добро.
  2. Пржете го кромидот и лукот: Во големо тенџере, загрејте маслиново масло на средна температура. Додајте го ситно сечканиот кромид и лук и пржете ги додека не омекнат и станат прозирни, околу 5-7 минути.
  3. Додавање на доматите: Додајте ги сечканите домати и оставете ги да се пржат околу 5 минути додека не омекнат и почнат да се распаѓаат. Додадете го ориганото и црвениот пипер, промешајте и оставете да се измешаат вкусовите.
  4. Додавање на боранијата: Додајте ја боранијата во тенџерето и додете вода. Покријте го тенџерето и оставете да се вари 30-40 минути на умерена температура, или додека боранијата не омекне. Можете да додадете малку повеќе вода ако е потребно.
  5. Завршување: Кога боранијата е готова, додајте малку бибер и сол по вкус (бидете внимателни со количината на сол). Оставете да се излади кратко и декорирајте со свеж магдонос пред сервирање.

Зошто овој рецепт е добар за лица со висок холестерол?

  1. Боранија: Боранијата е одличен извор на растителни влакна, кои помагаат во намалување на лошиот холестерол (LDL) и го подобруваат здравјето на срцето. Редовната конзумација на боранија може да помогне во регулирање на холестеролот и намалување на ризикот од срцеви заболувања.
  2. Маслиново масло: Маслиновото масло е здрав извор на мононезаситени масти кои помагаат во намалување на холестеролот и поддржуваат кардиоваскуларното здравје. Тоа има антиинфламаторни својства и ја подобрува циркулацијата.
  3. Домати: Доматите се богат извор на ликопен, моќен антиоксидант кој помага во заштита на срцето и крвните садови. Ликопенот има својства кои можат да го намалат ризикот од развој на срцеви заболувања.
  4. Зеленчукот: Зеленчукот, како боранија и домати, е богат со витамини, минерали и антиоксиданти, што помага во подобрување на општото здравје и го намалува воспалението.
  5. Ниска калоричност: Овој рецепт има ниска калоричност и не содржи преработени состојки, што го прави идеален за контрола на телесната тежина, што е од големо значење за лица со висок холестерол.

Здравствени придобивки

  • Поддршка на здравјето на срцето : Благодарение на високата содржина на антиоксиданти, влакна и мононезаситени масти од маслиновото масло, овој рецепт ја поддржува здравата функција на срцето и крвните садови.
  • Намалување на холестеролот: Овој ручек е богат со растителни влакна и нутриенти кои помагаат во намалување на нивото на лошиот холестерол (LDL) и подобрување на добриот холестерол (HDL).
  • Подобрување на дигестијата: Влакната од боранијата помагаат во подобрување на варењето на храната и спречуваат запек.
Add a comment

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *